Der er ingen lovregler, der fastslår, hvornår ændringer er så væsentlige, at du ikke er forpligtet til at acceptere dem. Det afhænger af dit ansættelsesforhold. Det er derfor en god idé at fastlægge grænserne for, hvad din stilling dækker i en stillingsbeskrivelse.
Læs om stillingsbeskrivelse
Som hovedregel siger man, at hvis ændringen er så væsentlig, at der reelt er tale om en anden stilling, er du ikke forpligtet til at acceptere den.
Eksempler på væsentlige ændringer
Det vil altid kræve en konkret vurdering at fastslå, om en ændring er væsentlig eller ej, men eksempler på væsentlige ændringer er:
- At du mister din funktionærstatus,
- At du får dårligere løn,
- At du fremover beskæftiges i en helt anden stilling,
- At virksomheden flytter adresse, hvilket indebærer, at du får væsentlig forøget transporttid og transportomkostninger,
- At din arbejdstid ændres væsentligt.
Hvis du er i tvivl, om der er tale om væsentlige ændringer, er du velkommen til at kontakte os for en vurdering.
Kontakt Lederne Pro for juridisk rådgivning
Hvornår træder de væsentlige ændringer i kraft?
Hvis der er tale om væsentlige ændringer, vil de som hovedregel skulle varsles med dit individuelle opsigelsesvarsel og vil dermed først træde i kraft ved udløbet af dette varsel. Der er dog intet, der hindrer dig og din arbejdsgiver i at aftale, at ændringerne indføres før udløbet af dette varsel. Vi anbefaler, at du sikrer dig, at sådan en aftale foreligger skriftligt af bevismæssige årsager, og er accepteret af dig.