Bliver du fritstillet, skal du ikke længere arbejde for din arbejdsgiver, og du kan derfor påtage dig andet arbejde med det samme, dog ikke i konkurrerende virksomhed.
Virksomheden er forpligtet til at betale fuld løn i de første tre måneder af fritstillingsperioden. Dette gælder også, selvom du har anden lønindtægt. Efter de første tre måneder skal virksomheden alene dække dit eventuelle tab set i forhold til hele fritstillingsperioden.
Dokumentation
Det er vigtigt at få din fritstilling eller suspension på skrift. Det kan være i form af et tillæg til din opsigelse eller en e-mail fra din arbejdsgiver.
Du skal søge nyt arbejde
Når du er fritstillet, er du forpligtet til at begrænse virksomhedens udgifter til løn mest muligt. Det betyder, at du skal forsøge at finde andet arbejde.
Hvis du får andet arbejde med en indtægt, der svarer nogenlunde til din nuværende indtægt, vil du som udgangspunkt ikke få løn fra den virksomhed, der har opsagt og fritstillet dig, efter udløbet af de første tre måneder af fritstillingsperioden.
Læs mere om din ret til dagpenge
Loyalitetspligt
Selvom du er fritstillet i opsigelsesperioden, er du stadig ansat med løn og har fortsat pligt til at være loyal over for din arbejdsgiver.
Det betyder blandt andet, at du ikke må drive eller tage ansættelse i konkurrerende virksomheder i opsigelsesperioden. Hvis du bliver tilbudt et job hos en konkurrent er du nødsaget til at kontraopsige og fratræde din stilling, før du kan tiltræde stillingen hos konkurrenten. Som udgangspunkt er du bundet af dit sædvanlige opsigelsesvarsel.
Hvis din arbejdsgiver er indstillet på at løse dig tidligere fra ansættelsesforholdet, bør du få en skriftlig bekræftelse på det.
Fritstilling og ferie
En fritstilling indebærer, at du skal holde al den ferie, du har tilbage, i det omfang ferielovens regler om varsling af ferie kan indeholdes i opsigelsesvarslet. Det gælder uanset, om det er skrevet direkte i opsigelsen eller ej. Hvis du ikke holder ferien, og der ikke findes en lovlig feriehindring, vil ferien blive anset for at være afholdt og dermed være tabt.
Læs mere om ferie i opsigelsesperioden