Brug dit netværk, når du søger job

Kan netværk være nøglen til drømmejobbet? Bestemt. Men det kræver forberedelse og benarbejde. Bliv rustet bedst muligt med denne guide fra PRO's karrierekonsulenter.

29. oktober 2018

Det er efterhånden en gammel traver, at det er en god idé at bruge sit netværk i jagten på det næste job. Men hvordan gør man egentligt? Hvad er første skridt? Hvem tager man fat i, og hvordan forbereder man sig? Her får du en guide til at bruge dit netværk til at komme videre i karrieren.

Guide til jobsøgning via netværk

Find ud af, hvad du vil

Begynd med at overveje, hvor du vil hen i karrieren. Hvis du ikke selv ved det, kan du heller ikke fortælle andre om det. Spørg derfor dig selv, hvad du synes er sjovt, hvad du er god til og hvordan dit drømmejob ser ud.

  • Hvilke opgaver indeholder det?
  • I hvilke brancher og virksomheder findes sådanne opgaver?

Kortlæg dit netværk

Når du ved, hvad du vil med din karriere, kan du bedre finde frem til de personer, der er relevante for dig at tale med. Det kan for eksempel være nogen, du kender fra tidligere ansættelser eller har mødt i et uddannelsesforløb. Det kan være personer, som du har en tæt og privat relation til eller kender perifært.

Overvej, hvad de enkelte relationer kan give af viden, adgang til nye relationer eller sparring. For eksempel kan det være en god start at få relevante personer til at give sparring på dit jobsøgningsmateriale. 

Her finder du PRO's guide til ansøgning og cv, hjælp til at formulere dine kompetencer og meget mere

Tjek dine profiler på sociale medier

Kig på dine profiler på sociale medier, særligt LinkedIn. Du vil nok blive googlet af potentielle arbejdsgivere, og LinkedIn kommer op som noget at det første. Er der overensstemmelse med det, din profil signalerer, og hvad du gerne vil?

Få gode råd til at optimere din LinkedIn-profil i PRO's LinkedIn-guide (pdf)

Træn dine netværkskompetencer

Netværksmødet er typisk en kort, struktureret samtale, hvor du sætter kursen. Gør dig derfor klart, hvad du vil opnå, og hvordan du vil markedsføre dig.

Begynd eventuelt med at holde et netværksmøde med en ven: Hvor godt kender du egentlig dine venner professionelt, og hvor godt kender de dig? Ved de, hvad du leder efter? Du kan også begynde med at spørge tidligere kolleger, hvad de særligt satte pris på i samarbejdet med dig. Men pas på med hyggesnakken – et netværksmøde har altid et formål.

En præcis og kort elevatortale medvirker til en god netværkssamtale, hvor du får gjort det klart for dine relationer, hvad du konkret går efter.

Guide til en effektiv elevatortale

Aftal et møde

Nu er du klar til at tage kontakt og sætte et møde i stand. Inden du ringer, er det en god idé, at du spørger dig selv, hvad der skal til, for at du får mødet i hus. Hvor er gevinsten for den person, du gerne vil mødes med? Når du kontakter vedkommende, så giv udtryk for, at du har brug for inspiration til din karriere. Men spørg ikke direkte efter et job – det er for konkret og forpligtende for den anden, og det gør det lettere at afvise dig.

Har I en fælles bekendt, kan det være en god ide at nævne ham/hende i starten af samtalen. Det giver dig velvilje og taletid.

Vær bevidst om dine kompetencer

Husk, at mødet er en ligeværdig relation, hvor begge parter mærker, om der er noget at bygge videre på. Se ikke kun dig selv som jobsøgende, men hold fast i, at du har en faglighed og nogle kompetencer, du kan byde ind med.

Her finder du værktøjer til afklaring af dine værdier og kompetencer

Vær interesseret og personlig

Vær opmærksom på, at netværksmødet ikke er en jobsamtale. Spørg ind til, hvad der rør sig i deres virksomhed og deres branche. Vær personlig og interesseret og stil hv-spørgsmål – og husk at lytte. Det åbner samtalen op og viser din interesse for den anden. Måske kan du agere sparringspartner, men spørg også ind til, hvor de ser muligheder for dig.

Bed om hjælp

Folk bliver som regel smigret, når de bliver bedt om at agere ressourceperson, og langt de fleste vil gerne hjælpe både med gode råd, jobåbninger og karrieremuligheder. Du skal bare klæde dem på til at vide, hvad de skal holde øje med.

Kontakt dit netværks netværk

Er der ikke de rette personer i dit netværk, må du i gang med at udbygge det. Sigt mod, at du går fra hvert netværksmøde med tips om 1-2 potentielle nye netværkspersoner. På den måde holder du gang i en proces, hvor flere og flere bliver dine øjne og ører i markedet.

Deltag på konferencer, gå hjem-møder, i netværksgrupper eller bliv frivillig og vis dine kompetencer i andre sammenhænge.

Hold dit netværk ved lige

Følg op på møder og mailudvekslinger og lad relationerne vide, hvad der sker af nyt. Knyt forbindelse til dem på LinkedIn og "like", hvis de har aktiviteter på LinkedIn, du synes om. Fortæl dem også, hvilken betydning deres råd og hjælp har haft for din videre karriere.

Hold netværket ved lige, mens du er i job, ved at bidrage og hjælpe, hvor du kan – måske får du brug for hjælp fra netværket (igen) en dag.

Karriereudvikling

Hjælp til dig

Opdateret: 12.03.2020