Mit PRO

Få det på skrift hvis du modtager særlige goder på jobbet

Få det på skrift, hvis du modtager særlige goder på jobbet

Modtager du til tider særlige gaver eller goder fra din arbejdsplads – f.eks. efter et vellykket projekt eller andre større opgaver? PRO oplever en del sager, hvor medlemmer kommer i klemme, fordi de har modtaget særlige gaver fra arbejdsgiveren, som de efterfølgende ikke kan dokumentere, at de har ret til.

21. august 2019

I flere brancher er det almindeligt at belønne medarbejderne med naturalier eller mindre goder. Det gælder ikke mindst i virksomheder, der selv fremstiller eller sælger et fysisk produkt. Det kan for eksempel være hos bilforhandleren, hvor salgsmedarbejderen får lov at tage et sæt værktøj med hjem, eller det kan være på restauranten, hvor en tjener får lov at tage nogle flasker god vin med hjem.

- Det kan være en rigtig fin anerkendelse, hvis din chef giver dig en god middag med ægtefællen, når du har taget en ekstra tørn eller løst en svær opgave flot. Men det er bedst for alle parter, hvis det dokumenteres i en mail eller skriftligt på anden vis, lyder rådet fra Malene Saaby, teamchef for ansættelsesret og retssager i Lederne.

Det kan virke meget formalistisk, at gaver og goder skal formuleres skriftligt, men det kan forhindre, at du risikerer at komme i alvorlig klemme senere hen – f.eks. hvis der kommer en ny chef, som i gennemgangen af afdelingens udgifter falder over en middag ude i byen, som du ikke kan dokumentere, at du havde ret til at få betalt af firmaet.

Hvornår bør gaver og goder dokumenteres skriftligt?
Vi anbefaler, at du altid beder om skriftlig dokumentation, hvis kun du eller enkelte medarbejdere ud over dig modtager en særlig gave. Hvis der er tale om eksempelvis julegaver, eller en særlig belønning der gives til alle eller en større gruppe af medarbejdere for en særlig indsats, kan du roligt tage imod den uden at få noget på skrift.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har modtaget en gave og har brug for vores rådgivning.

Kontakt os

Udover at sikre skriftlig dokumentation for gaven er det samtidig vigtigt, at både din virksomhed og du er opmærksom på at overholde skattereglerne.

Læs mere om reglerne på Skat.dk