Få overblik over dit netværk

Vi taler meget om netværk som den hurtigste vej til jobbet. Men har du fuldt overblik over dit netværk, og ved du, hvordan du får det bedste udbytte af det? Få gode tips fra PRO’s karrierekonsulenter her.

13. november 2019

Netværk

Er du på udkig efter nye karrieremuligheder, kan du med fordel benytte dit netværk i processen. Det kan være med til at give dig uvurderlig viden og sparring til at bringe dig i retning af det job, den branche eller den virksomhed, du gerne vil tættere på. Få gode råd til at komme i gang med at bruge dit netværk her.

Start med at få et overblik over, hvem du kender   
Du kan med fordel starte med at gruppere dit netværk i forhold til, hvor i dit liv du er stødt på dem. Det kan være alt fra tidligere kollegaer, samarbejdspartnere og kunder til naboer, familie og gamle skolekammerater. Det kan også være personer, som du eksempelvis kender gennem et professionelt virksomhedsnetværk eller fagnetværk.

Næste trin er at kortlægge, hvor de arbejder, med hvilke faglige ansvarsområder og i hvilken funktion og organisatorisk placering. På den måde kan du også få overblik over, hvad de kan bidrage med af viden og indsigt. Her er LinkedIn et rigtig godt hjælpeværktøj.

Kontakt/Aktivering af netværket
Når du har kortlagt netværket, skal du have aktiveret det. For nogle kan det være grænseoverskridende at tage kontakt til personer, som man ikke har haft kontakt med i mange år. Men de fleste vil meget gerne hjælpe – det ville du helt sikkert også selv, hvis der var nogle, der tog fat i dig.

Ofte handler det om måden, vi tager kontakt til vores netværk på – her skal vi være bevidste om ikke at kræve noget af netværk, men være respektfulde i vores kommunikation og huske at anerkende deres bidrag, uanset om vi finder det brugbart eller ikke.

Har du mod på at ringe til dine netværkskontakter er det på mange måder meget effektfuldt, men det er også meget oplagt at benytte mail eller sociale medier som for eksempel LinkedIn til den indledende kontakt, som du så kan følge op på via telefon.

Det kan du bruge dit netværk til

Der er mange indgangsvinkler til at kontakte sit netværk. Du bør altid være konkret med, hvad målet er med din kontakt, uanset om du efterspørger noget viden, eller om du gerne vil invitere dig selv til et kaffemøde.

Her får du nogle eksempler på indgangsvinkler:

  • Spørg ind til behovene i virksomheden og i branchen, personen arbejder i – hvad lægger man vægt på af kompetencer og erfaringer?
     
  • Bed om feedback på dit CV i forhold til en konkret jobtype eller et konkret stillingsopslag. Målet er, at du kan målrette dit CV til en bestemt kontekst og få mulighed for at præsentere dine faglige og personlige egenskaber og den værdi, du tilfører en virksomhed.
     
  • Kan din kontakt henvise dig til, hvem du med fordel kan kontakte for svar på et konkret spørgsmål?
     
  • Synlighed, hvor du informerer nogle få udvalgte i dit netværk om, at du er jobsøgende og spørger dem, om de vil holde øjne og ører åbne for muligheder, der kunne passe til din profil.

 
Fortsæt selv listen, mulighederne er mange. Du kan finde flere gode råd til at arbejde med eksempelvis din LinkedIn-profil, dit CV og jobansøgninger her på PRO’s hjemmeside

Karriereudvikling

Video-Guide