Nyheder

Få overblik over dit netværk

21. august 2019

Vi taler meget om netværk, men har du fuldt overblik over dit? Og ved du, hvordan du bedst dyrker dit netværk? Få gode tips fra PRO’s karrierekonsulenter her.

Netværk

Er du på udkig efter nye karrieremuligheder, kan du med fordel benytte dit netværk i processen. Det kan være til at give dig uvurderlig viden, sparring og hjælp til at bringe dig i retning af det job, den branche eller den virksomhed, du gerne vil tættere på. Men hvordan får du taget hul på at arbejde med dit Netværk? Få gode råd til at komme i gang her.

Start med at få et overblik over, hvem du kender   
Du kan med fordel starte med at gruppere dit netværk i forhold til, hvor i dit liv du er stødt på dem. Det kan være alt fra tidligere kollegaer, samarbejdspartnere og kunder til naboer, familie og gamle skolekammerater. Det kan også være personer, som du har ’betalt’ for at kende, eksempelvis gennem et professionelt virksomhedsnetværk eller fagnetværk.

Næste trin er at kortlægge, hvor de arbejder, med hvilken faglighed og hvilke ansvarsområder. På den måde kan du også få overblik over, hvad de kan bidrage med af viden og indsigt. Her er LinkedIn et rigtig godt hjælpeværktøj.

Kontakt/Aktivering af netværket
Når du har kortlagt netværket, skal du have aktiveret det. For nogle kan det være meget grænseoverskridende at tage kontakt til tidligere kollegaer eller studiekammerater, man ikke har haft kontakt med i mange år. Men de fleste vil meget gerne hjælpe – det ville du helt sikkert også selv, hvis der var nogle, der tog fat i dig.

Ofte handler det om måden, vi tager kontakt til vores netværk på – her skal vi være bevidste om ikke at kræve noget af netværk, men være respektfulde i vores kommunikation og altid huske at anerkende deres bidrag eller hjælp, uanset om vi finder det brugbart eller ikke.

Har du mod på at ringe til dine netværkskontakter er det på mange måder meget effektfuldt, men det er også meget oplagt at benytte mail eller sociale medier som for eksempel LinkedIn eller Facebook til den indledende kontakt, som du så kan følge op på via telefon.

Det kan du bruge dit netværk til

Der er mange indgangsvinkler til at kontakte sit netværk. Du bør altid være konkret med, hvad målet er med din kontakt, uanset om det blot er at blive synlig, om du efterspørger noget viden, eller om du gerne vil invitere dig selv til et kaffemøde.

Her får du nogle eksempler på indgangsvinkler:

  • Spørg ind til behovene i virksomheden og i branchen, personen arbejder i – hvad lægger man vægt på af kompetencer og erfaringer?
     
  • Bed om feedback på dit CV i forhold til en konkret jobtype eller et konkret stillingsopslag. Målet er dels at få et par gode idéer til, hvad du især skal booste for at være interessant i en bestemt kontekst, men lige så meget at få mulighed for at præsentere dine faglige og personlige egenskaber og den værdi, du tilfører en virksomhed.
     
  • Kan din kontakt guide dig til, hvem du med fordel kunne kontakte for svar på et konkret spørgsmål?
     
  • Synlighed, hvor du blot informerer dit netværk om, at du er jobsøgende og hvor du beder dem holde øjne og ører åbne for muligheder, der kunne passe til din profil.

 
Fortsæt selv listen, mulighederne er mange. Du kan finde flere gode råd til at arbejde med eksempelvis din LinkedIn-profil, dit CV og jobansøgninger her på PRO’s hjemmeside

Karriereudvikling

Video-Guide