Gear ned i julen

2020 har på mange måder være et ekstra krævende år for mange. Julen er derfor en god anledning til at holde fri nogle dage og lade op til et nyt arbejdsår. Her får du rådgivernes råd til, hvordan du bedst gearer ned i juleferien.

27. november 2020

Hvad end du er væk fra jobbet i to uger, en enkelt uge eller kun i julens helligdage, kan det være en god idé, at du bruger fridagene til at koble af og lade op, så du får ny energi til jobbet. Der er hele tiden opgaver og udfordringer, du skal løse, og derfor er det godt at tage nogle arbejdsfri pauser i løbet af året. Juleferien er en oplagt mulighed for at geare ned og lade op mentalt.

Her er fire råd til, hvordan du forbereder dig til feriedagene, så du kan skrue ned for arbejdsblusset og op for julehyggen.

1. Acceptér hængepartier
Hold fokus på at afvikle opgaver op til ferien i stedet for at tilføje nye. Acceptér, at der vil være uafsluttede sager, når du går på juleferie.

2. Sæt tid af til en god start
Skab overblik over dine igangværende opgaver og de opgaver, du skal tage fat på efter ferien. Hvilke opgaver er vigtige og haster, når du kommer tilbage, og hvilke opgaver kan vente? 

Sæt allerede nu tid af i din kalender til at blive opdateret, besvare e-mails og løse de vigtigste opgaver, når du vender tilbage. Du kan højst sandsynligt bedre slappe af i juleferien, hvis du ved, at du ikke skal vende tilbage og starte op med 180 km/t. 

Hvis du oplever, at det er svært at praktisere, fordi din indbakke hurtigt bliver fyldt op med nye opgaver og mødeindkaldelser, så aftal med din leder, at du reserverer én eller flere dage i din kalender til dig selv og slår dit mail-autosvar til. På den måde får du nogle dage, hvor du ikke behøver deltage i møder eller forventes at svare på e-mails og i stedet kan fokusere på at få overblik.

Læs også: Kan du holde fri mellem jul og nytår?

3. Afstem forventninger 
Det har været et anderledes år, hvor mange arbejder på distancen, julefrokosten er aflyst, og der kan gå længere tid imellem, at du ser dine kolleger og din leder. 

Det vil derfor være en god idé at få afstemt forventninger og koordineret opgaver med din leder og nærmeste kolleger inden juleferien, så du trygt kan tage på ferie og vide, at andre dækker ind for dine opgaver, hvor det er nødvendigt. Husk at sætte et ferieautosvar på din e-mail og din telefonsvarer, så andre ved, hvordan de skal forholde sig, mens du er på ferie, samt hvornår du er tilbage.

Hvis du selv skal arbejde mellem jul og nytår, kan du også høre din leder og dine kolleger, om de har brug for, at du dækker ind for dem på nogle områder.

4. Slap af og find ro
På grund af den øgede brug af hjemmearbejde i år, har dit arbejdsliv måske fyldt endnu mere og skillelinjerne mellem arbejde og fritid kan være mere flydende. Du har måske arbejdet på skæve tidspunkter om aftenen og i weekenderne. Vær derfor bevidst om, at du i din juleferie kan tage et aktivt valg om, at du nu holder fri og kommer ned i gear.

Når du går på juleferie, bør du være opmærksom på, at også dine tanker skal holde fri. Ved at give hjernen ro til at tænke på andet end arbejde får den plads til at finde nye muligheder og nye kreative måder at gøre tingene på. Det er individuelt, hvordan vi hver især slapper af. Men det er tegn på, at du er godt på vej til at lade op, hvis du tager dig selv i blot at sidde og kigge ud i luften, nyde stilheden eller endda glemmer dit password.