Nyheder

Gear ned i julen

02. december 2019

Julen er en god anledning til at holde fri nogle dage og lade op til et nyt arbejdsår. Her giver ledelsesrådgiver og coach Trine Dilèng fire gode råd til, hvordan du gearer ned i juleferien.

Selv om du er væk fra jobbet i to uger, en enkelt uge eller kun i helligdagene er det vigtigt, at du bruger fridagene til at koble af og lade op, så du får ny energi til jobbet. Der er hele tiden opgaver og udfordringer at løse på arbejdet, og derfor er det godt at tage nogle arbejdsfri pauser i løbet af året og komme væk fra arbejdsdagens stress og jag. Juleferien er en oplagt mulighed for at køre i "pitstop" og lade op mentalt. 

Her er fire gode råd til, hvordan du skruer ned for arbejdsblusset og holder juleferie med god samvittighed: 

Acceptér hængepartier 

Hold fokus på at afvikle opgaverne op til ferien i stedet for at tilføje nye. Få overblik over dine igangværende opgaver og dem, som du skal tage fat på efter ferien. Det vil også hjælpe din hjerne til at holde fri, når du går på ferie. Acceptér, at der vil være uafsluttede opgaver og projekter, når du går på juleferie. 

Afstem forventninger 

Brug tid på at afstemme forventninger og koordinere opgaver med din chef og kolleger, så  du trygt kan tage på ferie. Husk at sætte et ferieautosvar på din e-mail og din telefonsvarer, så andre ved, hvordan de skal forholde sig, mens du er på ferie og hvornår du er tilbage.

Sæt tid af til en god start 

Sæt allerede nu tid af i din kalender i de første dage efter ferien til at få overblik over opgaverne, blive opdateret af dine kolleger og besvare e-mails. På den måde kan du bedre selv styre din tid og få en god start efter juleferien. 

Slap af og find ro 
Gå på ferie og lad tankerne holde fri. Ved at give hjernen ro til at tænke på andet end arbejde får den plads til at finde nye muligheder og nye kreative måder at gøre tingene på. Det er individuelt, hvordan vi hver især slapper af. Men det er tegn på, at du er godt på vej til at lade op, hvis du tager dig selv i blot at sidde og kigge ud i luften, nyde stille stunder eller glemmer dit password.

Læs også: Fri mellem jul og nytår: Dine rettigheder og muligheder

Om Trine Diléng

Trine Dilèng er ledelsesrådgiver og coach i Lederne Hovedorganisation. Hun er internationalt certificeret coach og konfliktrådgiver.

Sammen med de øvrige ledelsesrådgivere giver Trine Dilèng sparring til medlemmerne i PRO om deres trivsel og karriere.