Nyhed

Isolation efter ferien? Sådan er reglerne, når du har været i udlandet

Mange danskere vil hen over sommeren benytte sig af, at det igen er blevet muligt at rejse til udlandet. Men hvad er reglerne for test og isolation, når du vender hjem? Få svaret her.

29. juni 2021

isolation efter ferie i udlandet

Efter et år med nedlukning og rejseforbud kan vi igen sætte kursen mod strandstole og sightseeing i udlandet. Spørgsmålet er, om du uden videre kan vende tilbage til kontoret, når du kommer hjem fra en rejse i udlandet.  

Svaret er som udgangspunkt nej. Ifølge den nuværende bekendtgørelse fra Sundhedsministeriet, skal man nemlig ved indrejse til Danmark testes enten med en kviktest eller en PCR-test og derefter gå i isolation i 10 dage.  

Der er dog en række undtagelser til denne regel, som kan have indflydelse på, hvad du skal og må efter hjemkomsten til Danmark.

Først og fremmest er færdigvaccinerede undtaget kravet om test og isolation, hvis der er gået mindst to uger efter sidste vaccination. Det samme gælder, hvis du har haft corona mindst 14 dage og højst 8 måneder før indrejsetidspunktet.

Begge undtagelser gælder imidlertid ikke, hvis du er indrejst fra et rødt land. Så skal du gå i isolation uanset hvad. Du kan dog bryde isolationen, hvis du kan fremvise en negativ PCR-test på fjerdedagen efter indrejse.

Du er også undtaget fra isolation – men ikke test – hvis du kommer hjem fra et gult land. Hvis landet, du har opholdt dig i, skifter farve fra gul til orange under opholdet, vil du være undtaget fra isolation, hvis landet var gult ved ankomst, og du ikke har opholdt dig i landet i mere end 15 dage.

Har du opholdt dig i landet i mere end 15 dage, skal du gå i isolation ved hjemkomst. Du skal også gå i isolation, hvis landet skifter farve fra gul til rød under opholdet – uanset varighed af opholdet.

Hvilke krav er der ellers til dig? 
Du er forpligtet til at kunne genoptage arbejdet efter endt ferie – det gælder også under corona.

Hvis du ikke kan møde på arbejde, fordi du er i isolation efter hjemkomsten, vil det kunne få ansættelsesmæssige konsekvenser. Ved manglende fremmøde vil en arbejdsgiver kunne trække dig i løn, og i værste fald vil fraværet kunne føre til opsigelse eller en bortvisning.

For at undgå at det kommer så vidt, kan det være en god idé at undersøge isolationsreglerne, inden du tager til udlandet. Du kan eventuelt også tale med din leder om, om du vil kunne udføre dit arbejde hjemmefra, indtil du kan fremvise en negativ PCR-test. 

Hvad hvis du bliver syg på ferien?
Bliver du syg på rejsen af noget andet end corona – og derfor ikke kan møde på arbejde efter ferien – vil det som udgangspunkt være lovlig udeblivelse. Det betyder, at du er berettiget til at få din sædvanlige løn under fraværet.

Er du imidlertid blevet syg med corona under en ferie til et land, hvor rejser er frarådet af myndighederne, er der risiko for, at din arbejdsgiver kan anse sygdommen for selvforskyldt. Og det kan få ansættelsesmæssige konsekvenser, herunder ingen udbetaling af løn under sygdom og i værste fald opsigelse eller bortvisning – afhængigt af sagens karakter.

Og hvis landet skifter farve under rejsen?
Hvis det land, du har planlagt en rejse til, skifter farve til rød inden afrejse, kan du forsøge at aftale med din arbejdsgiver, at du annullerer din ferie, så den kan holdes på et senere tidspunkt. Dermed kan du undgå udfordringer med at møde på arbejde efter hjemkomst. Det forudsætter imidlertid en aftale og er altså ikke noget, du som medarbejder har krav på.

Udmeldingen fra politikkerne er lige nu, at man forventer at kunne fjerne isolationskravet ved indrejse fra orange lande fra den 26. juni, men det er ikke meldt endeligt ud endnu.

Læs mere om test og isolation efter indrejse til Danmark her

HVAD BETYDER FARVERNE I REJSEVEJLEDNINGEN?

Verdens lande og regioner klassificeres i tre kategorier som henholdsvis gul, orange og rød. Farvekategorierne bestemmer, hvilke regler der gælder i forbindelse med din indrejse i Danmark. Farven for lande og regioner justeres hver uge og tager udgangspunkt i den sundhedsmæssige situation i det pågældende land eller region.

Gul
Hvis dit rejsemål er gult, skal du være opmærksom på din personlige sikkerhed og huske at holde dig opdateret.

Orange
Hvis dit rejsemål er orange, bør du genoverveje, da myndighederne fraråder alle ikke-nødvendige rejser, fordi risiciene forbundet med rejser til disse steder er alvorlige. Erhvervsrejser er nødvendige rejser. Nødvendige rejser kan desuden være eksempelvis presserende familiebesøg og nødvendige ærinder, heriblandt deltagelse i begravelse, fødsel og retssag. 

Rød 
Hvis dit rejsemål er rødt, bør du genoverveje dine rejseplaner, da myndighederne fraråder alle rejser til dette rejsemål. Hvis du alligevel tager afsted, opfordres du til at søge professionel sikkerhedsrådgivning.
Bemærk, at et land kan have flere farver, da sikkerhedssituationen i et land kan variere betydeligt fra et område til et andet.

Læs mere om de aktuelle landefarver her