Kan du holde fri 1. maj og Grundlovsdag?

Coronakrisen har ændret måden, hvorpå vi går på arbejde. Måske for altid. Der er dog også ting, der ikke har ændret sig, og det er blandt andet hvorvidt du har automatisk ret til at holde fri med løn på mærkedage. Få dit overblik her.

29. april 2020

I øjeblikket arbejder mange hjemmefra og skal jonglere privat- og arbejdslivet på nye måder, mens enkelte er på vej tilbage på arbejdspladserne, hvor alle møder er blevet virtuelle, og den uformelle snak ved kaffemaskinen er afløst af chat-værktøjer. Coronakrisen har ændret måden, hvorpå vi går på arbejde. Måske for altid. Det er dog også vigtigt at holde fast i, at ikke alt er ændret, og en af disse er blandt andet hvorvidt du automatisk har ret til at holde fri med løn på udvalgte mærkedage.

Vi har talt med Annette Bjørngaard Jensen, chefkonsulent i PRO om hvad der er gældende:

”Du har ikke automatisk ret til at holde fri med løn den 1. maj eller på Grundlovsdag den 5. juni, og det gælder uanset om du er privatansat eller offentlig ansat.”

Det er dog ikke ensbetydende med, at det er udelukket. Der kan være aftalt andet, fortæller Annette Bjørngaard Jensen videre:

”Det kan for eksempel være aftalt i din ansættelseskontrakt eller overenskomst ligesom det er også muligt, at det fremgår i personalehåndbogen.”

Her er et overblik over reglerne
Du har ikke automatisk ret til at holde fri med løn på disse dage:

  • 1. maj
  • Grundlovsdag (5. juni)
  • Juleaftensdag
  • Nytårsaftensdag.

Det gælder, uanset om du er privatansat eller offentlig ansat.

Du har ret til at holde fri med løn, hvis:

  • det fremgår af din ansættelseskontrakt, overenskomst eller arbejdstidsaftale
  • det er en lokal aftale eller en kutyme i virksomheden eller
  • det fremgår af personalehåndbogen eller lignende.

Du kan altid få hjælp af de juridiske konsulenter i PRO til at vejlede og rådgive dig om din arbejdstid, hvis du er i tvivl om hvad der er gældende for dig.