Nyheder

Skab de bedste rammer for din ferie

14. juni 2019

En god, lang sommerferie giver ny energi. Men måske oplever du, at det kan være svært at skrue ned og at slappe af med god samvittighed både op til og under din ferie?

Din ferie

Udfordringen for mange er, at virksomheden og hverdagen kører videre og der tages beslutninger, mens du har et arbejdsstop. Fuldstændig som et professionelt motorløb, hvor du kører i pitstop, mens løbet kører videre.

Men du skal have fyldt tanken op med benzin, skiftet dæk, vasket forruden, holdt en mental pause, hvor hjernen får restitueret, så du er frisk til igen at køre ud på banen og give den en skalle.

Det hjælper ikke kun at fylde tanken halvt op, kun at skifte fordækkene og springe forrudevasken over – det giver bagslag. Her giver vi dig en række gode råd til, hvordan du gearer ned før og under ferien og skaber de bedste rammer for din sommerferie.  

Seks gode råd inden ferien:

1. Gear ned
Det er både opgaverne og dit mindset, der skal neddrosles, når du skal på sommerferie. Lav en liste over igangværende opgaver og de opgaver, som du skal tage fat på efter ferien. Det vil også hjælpe din hjerne til at holde fri, når du går på ferie. Hold fokus på at afvikle opgaverne i stedet for at tilføje nye. Minimér antallet af møder, der kaster nye opgaver af sig, og prioritér de møder, hvor du afslutter opgaver, eller hvor din deltagelse er absolut nødvendig.

2. Afstem forventninger
Hvad er dine egne forventninger til din arbejdsindsats under din ferie? Bliv bevidst om dem og afstem dine forventninger med din nærmeste chef. Måske er der en forventning fra din chef om, at du står til rådighed i din ferie – måske ikke. Det er vigtigt, at du får det afklaret. Sørg eventuelt for, at ansvaret for vigtige opgaver er givet videre til personer, der kan håndtere det, så du trygt kan holde fri.

3. Gør bunkerne mindre
Lad være med at gå i panik, hvis skrivebordet ikke er tømt, den dag du går på ferie. Arbejd på at gøre bunkerne mindre inden ferien, men helt væk kommer de nok ikke. Acceptér, at der vil være uafsluttede sager, når du går på ferie. Afmeld de nyhedsbreve og reklamer, du alligevel aldrig læser.

4. Fortæl, at du har ferie
Husk at formulere et godt ferieautosvar på din e-mail og på din telefonsvarer, så din omverden ved, at du holder ferie, og hvordan de skal forholde sig – om de eksempelvis kan kontakte en af dine kolleger eller din chef.

5. Lav aftaler med dig selv
Inden du går på ferie, er det en god idé at udarbejde dine egne ferie-leveregler. Nogle vælger at holde helt fri og andre er lidt med på sidelinjen. Det vigtigste er, at du aftaler med dig selv, hvornår du er "on", og hvornår du er "off". Aftal med dig selv, om hvor ofte du vil tjekke mails og arbejdsmobil, og i hvilke situationer du eventuelt gerne vil kontaktes. Skriv dine aftaler med dig selv ned og vær samtidig realistisk med, hvad du kan løse på sidelinjen.

6. Sæt tid af i kalenderen til en god start
Sæt allerede nu nogle dage af i din kalender efter sommerferien til at få et overblik over nye opgaver, blive opdateret og besvare e-mails. På den måde kan du bedre selv styre din tid og få en god start.

Tre gode råd under ferien:

1. Slap af
Det er individuelt, hvordan den enkelte lader op. Men har du haft perioder i ferien, hvor du har taget dig selv i blot at sidde og kigge ud i luften, nyde stilheden, sove igennem, glemme både hvilken ugedag og klokkeslæt det er – eller simpelthen glemme dit password, så er det tegn på, at du er godt på vej til at lade op.
Husk, at det tager tid at komme dertil, og at du kan opleve at blive rastløs i starten. Se rastløsheden som et sundhedstegn og et udtryk for, at du er godt på vej i processen med at lade op og få ny energi.

2. Lad tankerne holde fri
Sæt minimum nogle dage af, hvor du er helt væk og holder fokus på din ferie, dig selv og din familie. Undgå at lade bekymringer om de bunker, som hober sig op på arbejdet, få plads. Lad tankerne holde fri – det dræner, når de er optaget af arbejde.

3. Find ro
For at du kan yde en klar og fokuseret indsats i hverdagen, er du nødt til at komme i pitstop mindst en gang om året. Hvis ikke du selv siger fra – siger kroppen fra. Det gælder om at give hjernen ro, så den får plads til at finde nye muligheder og nye kreative måder at gøre tingene på.