- Testene tager lang tid at udfylde, så vi vil hellere skåne kandidaten og i stedet fokusere på interviewet, siger Gry Egstrup, underdirektør for HR development hos TDC.
TDC har lavet en større undersøgelse, der pegede på, at det gav mere værdi for både kandidaterne, men også for lederne, at fokusere på interviewet frem for personlighedstesten.
- Det er et spørgsmål om, hvor ressourcerne skal bruges, men det handler også meget om den gode kandidatoplevelse. Det skal helst være en positiv oplevelse. Og så var det en vurdering af, at vi ikke syntes, at den tid, der blev brugt på test, stemte overens med den værdi, vi fik ud af det, siger hun.
TDC bruger dog stadig færdighedstests, og så arbejder de med cases, fordi de giver et virkelighedsnært billede af det pågældende job, i følge Gry Egstrup. De tests giver et indblik i kandidaternes analytiske evner, og bruges ligesom hos EY og Arla Foods som udgangspunkt for en dialog.
Hvordan forbereder man sig så?
Testene varierer fra arbejdsplads til arbejdsplads, men generelt for alle tre virksomheder er, at testene – både personlighedstest, færdighedstest og kognitive test – er udgangspunkt for en dialog. Men spørgsmålet er så bare, hvordan man bedst forbereder sig på de her tests og den efterfølgende samtale.
- Man kan forberede sig i forhold til, hvor og hvornår man gennemfører en test. Find et tidspunkt, hvor du kan tænke klart, især hvis det er en færdighedstest. Vent ikke til sidste øjeblik eller midt i ulvetimen, men find et sted med ro omkring dig, så du ikke bliver forstyrret, siger Rikke Bräuner fra EY.
Rikke Bräuner mener ikke, man som sådan kan forberede sig på de personligheds- og færdighedstest, de bruger hos EY. Det vigtigste er, at man svarer ærligt på personlighedstesten, for alt andet vil alligevel skinne igennem. Det er derimod vigtigt, man er reflekteret omkring sig selv, og er klar med eksempler til samtalen. Personlighedstesten giver ikke et ’rigtigt’ eller ’forkert’ svar, men forskellige retninger for adfærd og indstillinger til arbejdet. Færdighedstest vil selvfølgelig give et niveau, men her er det vigtigt at sætte niveau i relation til selve jobbet.
- Reflekter hellere over, hvem du er, og hvordan du arbejder. Hvordan går du til opgaverne og hvordan indgår du i relationer og samarbejde. Kom gerne med eksempler på, hvordan du bruger din stærke sider i forhold til stillingsbeskrivelsen, og hvordan du kompenserer for områder, hvor du ikke er naturligt stærk. Det er selvfølgelig lettere, hvis du har erfaring fra et job, men nyuddannede kandidater kan relatere til samarbejde og projekter på uddannelsen, siger hun.
Stine Krogh Danielsen fra Arla Foods er enig i, at man skal være så ærlig som muligt, når man tager en test. Og så kan man altid tage kontakt, hvis man er nervøs inden, eller man kan teste sig selv på nettet.
- Jeg synes altid, det er en god idé, at man prøver det af inden. Men derudover er det svært at øve sig meget mere, man kan det man kan,” siger hun og fortsætter: ”Hvis det er noget, man er bekymret for er man altid velkommen til at ringe, og spørge ind. Og helt generelt er det altid godt at forberede sig ved at sætte sig ind virksomheden og jobbet inden samtalen.
Gry Egstrup fra TDC mener, at et mentalt overskud er det vigtigste, inden man starter deres færdighedstest, som man også kun har 12 minutter til at gennemføre.
- Man skal forberede sig mentalt til at være koncentreret i de her 12 minutter. Det vigtigste er, at man afsætter tid og ro og så tager det stille og rolig og ikke bliver nervøs, for der er ikke noget at være nervøs for. Husk på, det er udgangspunkt for en dialog. Men det er godt at erkende, at det kræver nogle mentale kræfter at søge nyt job, siger Gry Egstrup fra TDC.